Co je úvěrový crowdfunding, jak funguje a jaké má výhody?

Přečtěte si, jak funguje úvěrový crowdfunding, kdo jej může provozovat a jaké má výhody pro investory.

Úvěrový crowdfunding se stal fenoménem posledních let. Drobní investoři dnes mohou přes aplikaci jednoduše spolufinancovat úvěry a podílet se na jejich úrokových výnosech. Při zařazení těchto investic do portfolia si lze zajistit pevný výnos přes 10 % ročně. Přečtěte si, jak funguje úvěrový crowdfunding, kdo jej může provozovat a jaké má výhody pro investory. 

Rozmach moderních technologií přináší nové investiční příležitosti. Drobný investor se dnes nemusí omezovat jen na podílové fondy, ETF, konkrétní akcie, firemní dluhopisy či komodity, ale může se podílet i na úrokových výnosech plynoucích z poskytnutých úvěrů. Nabídka těchto investic je jednoduše dostupná na úvěrových crowdfundingových platformách jako je ROIER

Různé podoby crowdfundingu

Obecně je crowdfunding forma skupinového financování. Na jedné straně stojí lidé ochotni poskytnou peníze, na straně druhé jednotlivci, firmy či organizace, které potřebují zajistit financování svých projektů. Tyto dvě strany propojuje online crowdfundingová platforma. 

Podle formy protiplnění existují tři druhy crowdfundingu, a to dárcovský, odměnový a finanční. Do poslední zmíněné kategorie patří investiční a úvěrový crowdfunding, kde investoři získávají finanční protiplnění a zhodnocení. 

Co je úvěrový crowdfunding

Tato forma crowdfundingu je zajímavá pro investory a umožňuje jim podílet se na úrokových výnosech z úvěrů. Investor poskytne vlastníkovi projektu (pozn. nejčastěji podnikateli) určitou finanční částku a ten se ji smluvně zavazuje do určité doby celou splatit (tzn. splatit jistinu) spolu se vzniklým úrokem. Mezi investorem a vlastníkem projektu vzniká přímý nebo zprostředkovaný smluvní vztah.

Regulace úvěrového crowdfundingu

Trh alternativního online financování se v posledních osmi letech dynamicky rozvinul. Zájem o crowdfundingové financování skokově roste jak ze strany zájemců o úvěr, tak investorů. Díky úvěrovým crowdfundingovým platformám mají dnes drobní investoři přístup k mnoha příležitostem, které byly dříve určeny jen bankám, investičním fondům a dalším velkým institucionálním investorům. 

Rychlý rozvoj trhu alternativního online financování přinesl i potřebu regulace. Do 10. listopadu 2023 nepodléhal v Česku úvěrový crowdfunding dohledu ze strany centrální banky. V současné době musí mít všichni provozovatelé investičních platforem licenci od České národní banky. Aktuálně ji mají pouze tři crowdfundingové platformy. Investiční platforma ROIER ji získala jako jedna z prvních společností hned v úvodu listopadu 2023. Licence je platná pro celou Evropskou unii, což umožňuje rozšířit možnosti pro investory. 

Oproti minulosti musí mít nyní provozovatelé platforem dostatečné kapitálové zajištění (pozn. stejné jako banky) a splňovat řadu dílčích regulačních požadavků. Povinností je také poskytovat mnohem více informací centrální bance i investorům. Povinně musí zveřejňovat například míru selhání a další definované údaje o jednotlivých projektech. Uživatelé úvěrových crowdfundingových platforem musí rovněž při registraci vyplnit investiční dotazník k ověření znalostí a zkušeností s investováním. 

Výhody investování přes platformu ROIER

Investice do úvěrů na ROIERU přináší předem známý a pravidelný výnos. Navíc nekorelují s akciovým trhem, postrádají volatilitu a zaručují větší stabilitu portfolia. 

Firemní úvěry jsou zajištěné zástavním právem k nemovitosti. Tato forma zajištění úvěru je jedna z nejkvalitnějších. Pokud dojde k situaci, že příjemce úvěru vypůjčené peníze nesplatí, je nemovitost v zástavě zpeněžena a výtěžek z prodeje je využit k vyrovnání pohledávek investorů. Tato situace může nastat zcela výjimečně (pozn. ROIER má doposud nulový default investičních projektů), protože každý zájemce o financování je podroben důkladnému skóringu a prověření bonity. Kromě zajištění nemovitostí musí každý zájemce o úvěr složit kauci tří splátek, která umožňuje ROIERu včas identifikovat a také reagovat na případné problémy se splácením. 

Pro řadu drobných investorů je velkou výhodou nízká vstupní investice. Aktuálně můžete začít s částkou 5 000 Kč a dosáhnout výnosu přes 10 % ročně. Každý měsíc získáte poměrnou část úroků z úvěru a v době splatnosti je vyplacena jistina. Úvěry jsou úročeny fixní sazbou a přijaté úrokové platby se mohou stát vaší pravidelnou měsíční rentou. 

Začněte investovat s ROIER již dnes!

Všechny články