Na realitním trhu začíná být rušno. Nemovitosti pozvolna zdražují.

Tržní ceny nemovitostí dlouhodobě rostou, a proto je mnozí považují za spolehlivý uchovatel hodnoty.

Úrokové sazby hypoték pozvolna klesají a na realitní trh se vracejí kupující, kteří plánují financovat vlastní bydlení úvěrem. Nabídka novostaveb i starších nemovitostí je dostatečná a zájemci mají z čeho vybírat. Sílící poptávka po nemovitostech bude v následujících měsících tlačit jejich ceny nahoru.

Češi mají silnou touhu vlastnit nemovitost, což dokazuje skutečnost, že ve svém bytě či domě bydlí téměř 80 % lidí. Někteří si pořizují nemovitost nejen pro vlastní bydlení, ale také jako investici. Tržní ceny nemovitostí dlouhodobě rostou, a proto je mnozí považují za spolehlivý uchovatel hodnoty. A mají pravdu.

Ceny nemovitostí rostou rychleji než inflace

Od roku 2010 do poloviny roku 2024 vzrostly podle údajů Českého statistického úřadu nabídkové ceny bytů v České republice o 124 %. Tradičně nejvíce lidé zaplatili za byty v Praze, kde se průměrná nabídková cena ve stejném období zvýšila o více než 139 %. Po odečtení Prahy je celorepublikový průměrný nárůst nižší, a to 109 %.

Průměrná nabídková cena bytu v Česku roste od roku 2010 tempem 5,7 % ročně. Pro srovnání, průměrná roční inflace za stejné období byla přibližně 3,55 %. To znamená, že investice do nemovitostí nejen pokryla inflaci, ale také přinesla reálný zisk nad tuto míru. Investice do nemovitostí se tak ukazuje jako výhodný způsob, jak zhodnotit své úspory a ochránit je před ztrátou hodnoty způsobenou inflací.

Realitní trh ožil už loni na jaře

V roce 2022 došlo ke skokovému navýšení inflace i úrokových sazeb, což vedlo k výraznému útlumu aktivity na realitním trhu. Financování hypotékou se výrazně prodražilo a nemovitosti kupovali především zájemci s vlastními finančními zdroji. Tato složitá situace trvala několik měsíců, avšak už od jara 2023 byly vidět známky oživení.

Skomírající poptávku po nemovitostech se snažili oživit především velcí developeři. Při pořízení bytu v novostavbě například nabízeli parkovací stání či kuchyňskou linku zdarma. Někteří poskytovali i dotace na hypotéky, které kompenzovaly vysoké úrokové sazby úvěrů. Zlevnit museli i majitelé starších nemovitostí, aby přilákali kupující v konkurenčním prostředí.

Aktuální situace na realitním trhu od ledna 2024

První polovina roku 2024 se nesla v duchu pokračující stabilizace realitního trhu. Inflace se dostala do požadovaného tolerančního pásma a centrální banka postupně snižovala základní úrokové sazby v ekonomice. Díky tomuto příznivému vývoji pokračovaly i banky v opatrném snižování sazeb u hypoték. Požadavky na získání hypotéky zmírnila i centrální banka, která s platností od prvního ledna zrušila horní hranici úvěrového ukazatele DTI (pozn.: závazný limit ukazatele DSTI byl zrušen s účinností od 1. 7. 2023). Dostupnější financování přispělo k oživení poptávky po nemovitostech, zejména mezi zájemci o vlastní bydlení.

Na události posledních let reagují i developeři. Nové projekty jsou často zaměřeny na energeticky úsporné a ekologické bydlení, což přitahuje kupce, kteří kladou důraz na udržitelnost.

Ceny nemovitostí začínají růst

Rostoucí zájem o nemovitosti se promítá i do jejich aktuálních cen. Průměrná cena za metr čtvereční nového bytu se zvýšila ke konci května 2024 oproti lednu téhož roku o 2 400 korun (pozn.: statistika České bankovní asociace). Při tomto růstu tedy byt s podlahovou plochou 100 m² zdražil o téměř čtvrt milionu korun.

Ceny rostly i v případě starších bytů. Průměrná cena za metr čtvereční vzrostla zhruba o tisíc korun. Průměrná cena rodinného domu se zvýšila přibližně o sto tisíc korun.

Naopak zájem o rekreační nemovitosti dále opadá. Češi se více soustředí na koupi nemovitostí k celoročnímu bydlení, zejména ve městech nebo jejich blízkém okolí. Tento pokles poptávky po rekreačních objektech vedl k poklesu jejich cen až o desítky procent.

Jaký očekávat vývoj v následujících měsících?

V následujících měsících roku 2024 se očekává, že poptávka po nemovitostech bude nadále růst. Díky stabilizaci ekonomického prostředí, nízké inflaci a příznivějším úrokovým sazbám se více lidí odhodlá investovat do bydlení. Zvýšený zájem se projeví především ve městech a jejich okolí, kde je poptávka tradičně nejvyšší. Tento růst poptávky povede k dalšímu zvyšování cen nemovitostí, a to jak u novostaveb, tak u starších bytů a domů. Ceny tedy porostou i nadále, byť mírnějším tempem než v předchozích letech. 

Tento trend jednoznačně ukazuje, že investice do nemovitostí je spolehlivým uchovatelem hodnoty. Začněte do nemovitostí investovat i vy a to již od 5 000 Kč. Současnou nabídku investičních projektů si můžete prohlédnout ZDE.

Všechny články